Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halbetegségek

 Akváriumi rendszabályok:

A halaink mindig igényeiknek megfelelő vízhőmérsékleten legyenek.
Az akváriumvíz kellő oxigénellátásáról mindenképpen gondoskodjunk vagy mesterséges szellőztetéssel, vagy a halak létszámának csökkentésével.
Halaink táplálékigényét változatos összetételű eleséggel elégítsük ki. A halak jó kondíciója a betegségek megelőzésének alapfeltétele.
A medencék túlnépesítése még akkor is csökkenti az ellenálló képességet, ha levegőztetéssel és filtrálással a víz tiszta és oxigénhiány nincs.
Kerülni kell a halak szükségtelen átcsoportosítását, áttelepítését más medencébe. Nagy értékű, öregebb vagy ikrával telt tenyészállatok különösen érzékenyek a mechanikai hatásokra és a környezeti változásra. A minimális sérülések is a fertőzés bemeneti kapuját jelentik.
Ha a szellőztető készülék erősen dohányfüstös helyiségben áll, lehetőleg helyezzük át egy másik szobába, ahonnan tiszta levegőt nyomhat a medencéinkbe. Rovatirtószerek, növényvédő szerek még nyomokban sem kerülhetnek az akváriumvízbe.
Halaink mechanikai sérüléseit előzzük meg kíméletes, nyugodt bánásmóddal, az éles tárgyak (üvegcsövek, filtrálók, kövek) eltávolításával, az egymás társaságát jól tűrő fajok párosításával.
A szerves bomlástermékeket, ételmaradékot, elhullott halakat azonnal távolítsuk el az akváriumból.
A különböző kórokozók, paraziták behurcolásának megakadályozása
Az újonnan beszerzett halakat 3-4 hét szigorú elkülönített tartás és megfigyelés után engedhetjük a többi közé (karanténozás), mert egészségesnek látszó halak is hordozói lehetnek betegségeknek.
Élő eleséget (vízibolha, szúnyogálca) csak olyan helyről gyűjtsünk, ahol nincsenek halak, mert ezek élősködők közvetítői lehetnek. A vásárolt Tubifexet és Chironomust csak alapos átmosás után etessük.
Ha az egyik akváriumban beteg, fertőzött halat látunk, abból az akvárumból a beteg hal kiemelése után az egészséges halat se tegyük át másik akváriumba, mert igen nagy a fertőzés elterjedésének veszélye. A betegség megállapítása után az egész állomány gyógykezelését el kell végezni.
Az egész állományra kiterjedő, súlyos fertőző betegség esetén (ichthyophonus, hasvízkór stb.) ne kísérletezzünk a gyógykezeléssel. Számoljuk fel az egész állományt, a növényzetet cseréljük ki, az akváriumot és a berendezési tárgyakat, pedig fertőtlenítsük.

A beteg hal felismerése
A különböző halbetegségeket tüneteik alapján ismerjük fel. A tünetek egy része általános: csak arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nincsen rendben, a szervezetben. Más részük speciális: egy-egy konkrét betegségre utal. A betegségek egy részénél a tünetek csaknem egyik napról a másikra, esetleg még hamarabb alakulnak ki (heveny tünetek), más esetben csak lassan (étvágytalanság, lesoványodás - idült betegségek) fejlődnek ki.
Az általános tünetek közül lényegesebbek a szem (pupilla) opálossága, a szapora légző mozgások, az elálló kopoltyúfedők, az úszók homályossága, nyálkásodása (szürkés bevonat), a szakadozottsága, a különböző foltok megjelenése a testen, a pikkelyek "borzoltsága". Általános tünet a magatartás megváltozása is, mely sokszor a legjellegzetesebb, különösen, ha már jól ismerjük a különböző halfajok megszokott mozgásait, viselkedését. Ilyenkor az úszás lassul, bizonytalanná, imbolygóvá válik. Előre-hátrahintázó mozgásokat látunk, vagy halaink éppen cikázni kezdenek, ki-kiugorva a vízből.
 
Néhány betegség jellemző tüneteit táblázatban foglaljuk össze
A baktériumos betegségek a szabadvízi haltenyésztésben a legnagyobb károkat okozzák. Akváriumi halak között viszonylag ritkábban, tartási problémákkal párosulva fordulnak elő. Újabban számos vírusos betegséget is sikerült kimutatni a halak között. Ezek egy részét eddig baktériumos eredetűnek tartották.

A gombák és algák minden vízben előfordulnak, időszakos megszaporodásuk elsődleges, de más (pl. mechanikus sérülések) ártalmakkal együtt is betegségeket, elhullást idézhetnek elő.

A paraziták a természetben, széles körben elterjedtek. A természetes vizekben az élősködők és a gazdaszervezet között egyensúly alakult ki. Akváriumokba ritkábban kerül be élősködő, de itt igen kedvező feltételekre talál a feldúsuláshoz, tehát egy-egy fertőzött hallal egész állományunkat fertőzhetjük igen rövid idő alatt.

Ha a környezeti tényezők eltérnek az optimálistól, tömeges megbetegedések, halelhullások jelentkezhetnek. Ezeknek a hibáknak kiküszöbölése akváriumi viszonyok között sokkal egyszerűbb, mint tógazdasági haltenyésztésben (pl. vízcsere).

A funkcionális betegségeket a szorosan vett akváriumi haltenyésztéssel foglalkozók jól ismerik. A létrejött különböző génkombinációk (letális faktorok, nemi aberrációk), az ikra kezelése, a gyógyszeres beavatkozások, a váratlan hőingadozás (pl. az ikra kezelésének időszakában), a közeli rokontenyésztés öröklődő vagy nem öröklődő rendellenességeket okoznak. Ezek egy része a haltenyésztő számára kedvező, tetszetős, esetleg meglepő új formákat hoz létre és nem tekinthető betegségnek.
 
Betegségek
A leggyakoribb díszhalbetegségek egyike a „fehérpont-betegség”, vagy ismertebb nevén a darakór melyet az Ichthyophtirius egysejtű élősködők okoznak.
A betegséget az uszonyokon és a bőrön látható fehér pontokról lehet felismerni. Ez a betegség nagyon fertőző és haladéktalanul kezelést igényel.
Ezért azt ajánljuk, hogy a sera costapur állandóan legyen készleten az esetleges hétvégi betegségkitörés azonnali kezelése érdekében.
A halbetegségekről még többet megtudhat a sera tanácsadó „Díszhalbeteségek – Így lesznek halai ismét egészségesek és vidámak” címszavai alatt.